Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (2023)

Toyota heeft lang geloofd dat hybrides beter zijn als ze niet via het stopcontact kunnen worden opgeladen. Nu hebben ze er spijt van, met de RAV4 in plug-in hybride uitvoering als nieuwe favoriet op de Zweedse markt. Heeft Toyota op vorm gerust of lopen ze achter op de concurrentie?

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (1)

 • Brandstof: Elektriciteit en benzine (plug-in hybride)
 • Prijs: Actief SEK 499.900, Launch Edition SEK 509.900, Style SEK 534.900. Flex Private lease: SEK 5.245/maand.
 • Voordeelwaarde: vanaf SEK 1.648/maand tegen 50% marginale belasting
 • Veiligheid: vijf sterren in Euro NCAP (2019). Bescherming van volwassenen 93%, bescherming van kinderen 87%, onbeschermde verkeersdeelnemers 85%, rijhulpsystemen 77%. Antislipsysteem, antiblokkeersysteem en 7 airbags incl. knie-airbag op de bestuurdersstoel.
 • Motor: Viercilinder lijnmotor, 2487 cm3, maximaal vermogen 136 kW (185 pk) bij 6000 tpm, koppel 227 Nm bij 3200 – 43.700 tpm. Elektromotor voor 134 kW (182 pk), achter 40 kW (54 pk). Totaal maximaal vermogen 306 pk
 • Afmetingen: L 460 cm, B 185 cm, H 168 cm, schouderafstand 269 cm
 • Gewicht: Bedrijfsgewicht 1985 – 2075 kg, totaal gewicht 2510 kg, max aanhanger 1500 kg (ongeremd 750 kg)
 • Cabineruimte/bagagevolume: 5 zitplaatsen, 520 -1.604 l
 • Krachtoverbrenging: vierwielaandrijving, CVT-box
 • Prestaties: 0-100 km/u 6 seconden, topsnelheid 180 km/u. 0-100 km/u 10,1 sec op elektriciteit, max snelheid op elektriciteit 135 km/u
 • Accu: 18,1 kWh, lithium-ion, 96 cellen, 355 V
 • Verbruik: Gemengd rijden 0,10 l/mijl, 16,6 kWh/100 km
 • Emissies: 22 g CO2/km bij gemengd rijden
 • Milieuklasse: Euro 6AP
 • Actieradius: 75 km op elektriciteit (WLTP)
 • Opladen: Mode 2, type 3. 6,6 kW boordlader. 0-100% 2,5 uur met Wallbox (32A), 7 uur in stopcontact (10A). Kan niet snel opladen.
 • Milieuvoordelen: bonus SEK 41.436, voordeelwaarde verlaagd tot de meest vergelijkbare benzineauto
 • Garanties: Nieuwe auto 3 jaar of 10.000 mijl, roestbescherming 12 jaar, koetswerkschade 3 jaar, lak 3 jaar

Succesverhaal

De RAV4 werd voor het eerst gelanceerd in 1994, toen nog als kleine discojeep. Het succes was onmiddellijk en is gegroeid naarmate de auto groter werd, met bijna een miljoen verkochte RAV4's in 2019 - tien procent van Toyota's totale autoverkopen. Al twintig jaar geleden bestond de RAV4 als elektrische auto, gemaakt om te voldoen aan de wettelijke eisen in Californië. Een incidentele auto vond zowaar zijn weg naar Zweden, maar het bleef een vreemde eend in de bijt, vooral omdat Toyota lange tijd tegen elektrische auto's pleitte en zelfs zijn hybrides op de markt bracht met dubieuze argumenten als niet hoeven te worden opgeladen. Nu zijn het nieuwe beats, de plug-in hybride van de RAV4 is, zoals we zullen zien, een hightech investering die gepaard gaat met volledige marketing. In Zweden betaalde het zich meteen uit, met meer dan 1.000 pre-orders, en in het eerste kwartaal van 2021 stond de RAV4 op de derde plaats van de oplaadbare auto's in de nieuwe registratiestatistieken. Twee van de drie verkochte RAV4's zijn plug-in hybrides!

Twee aandrijfsystemen, drie motoren, vierwielaandrijving

De RAV4 wil met zijn hoekige, agressieve exterieur de aandacht trekken. Het lijkt een beetje op een Transformer-speelgoed. Maar er zijn nu zoveel RAV4's in het Zweedse verkeer dat we meteen naar het nieuwe interieur van de plug-in hybride gaan.

De auto heeft in totaal drie motoren; een verbrandingsmotor die de voorwielen aandrijft en een elektromotor per wielas. De benzinemotor is in de basis dezelfde als in de reguliere hybride RAV4, met een relatief grote cilinderinhoud om onder lage belasting te kunnen werken, in tegenstelling tot de downsizing trend die de laatste jaren de boventoon voert. In de plug-in hybride heeft hij iets meer paarden, 185 tegen 178. De motor werkt volgens de zuinige Atkinson-cyclus die we voor het eerst tegenkwamen in de Prius. Daarnaast heeft de auto twee elektromotoren, een voor van 134 kW en een achter van 40 kW. Als je dit bij elkaar optelt, zijn er 306 paarden in maximaal systeemvermogen. Maar het belangrijkste is het echte effect op elektriciteit; dit is niet, zoals zoveel andere plug-in hybrides, een auto die voorzichtig moet worden bestuurd om te voorkomen dat de benzinemotor start.0-100 km/u gaat in 10 seconden op elektriciteit, volledig respectabel, en snelwegsnelheid houd je makkelijk vol op elektriciteit.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (2)

Het vermogen van de twee motoren vooraan wordt verdeeld door een CVT-versnellingsbak, terwijl de elektromotor achteraan rechtstreeks aandrijft. De auto heeft voor het grootste deel voorwielaandrijving, maar de achterwielen ondersteunen korte momenten tijdens het accelereren en als de ondergrond vierwielaandrijving rechtvaardigt. De auto schakelt onmerkbaar tussen de modi, ik merk het eigenlijk alleen door naar het display te kijken dat laat zien hoe de auto op dit moment wordt bestuurd - het verschil is groot vergeleken met Volvo's plug-in hybrides, die enigszins sluw kunnen schakelen tussen voor- en achterwielaandrijving naargelang het de elektrische of de verbrandingsmotor is die rijdt.

Met een simpele druk op de knop kan ik ervoor kiezen om voorrang te geven aan puur elektrisch rijden, de auto de benzinemotor te laten gebruiken wanneer het tijd is en dan voornamelijk via de generator, of een hoog vermogen te krijgen door alle motoren samen te laten werken en rechtstreeks naar de wielen . In de laatste modus is de auto bijna sportwagensnel, maar dat gaat ten koste van een onaangenaam gehuil uit de versnellingsbak, die verder stil is. Verontrustender in het dagelijks leven is dat er geen garantie is om echt emissievrij te rijden, althans als het buiten koud is, slaat de benzinemotor soms aan, zelfs als de accu's volledig zijn opgeladen.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (3)

Bereik dat ver reikt

De batterij is in dubbele zin het grote nieuws bij de RAV4. Met iets meer dan 18 kWh bijna net zo groot als in de elektrische auto Nissan Leaf van de eerste generatie, terwijl het hier dus om een ​​plug-in hybride gaat. Het garandeert een lange actieradius op elektriciteit, en de 75 km die als actieradius op elektriciteit wordt vermeld, is eigenlijk correct. Op een rustige landweg en zonder veel aan te hoeven zetten leggen we dertien kilometer af, ook al zitten we met z'n vijven in de auto. Dit betekent weer dat veel mensen bijna uitsluitend op elektriciteit zullen rijden; helemaal naar de cabine waar je gewoon het snoer inplugt om weer op te laden.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (4)Het verbruik ligt gemiddeld net onder de 2 kWh per kilometer, wat prima is voor zo'n grote en zware auto. Simpel rekensommetje leert dat de actieradius dan nog groter zou moeten zijn, maar er zit nog veel vermogen in de accu's als ze leeg zouden zijn. Je geniet ervan in de vorm dat zelfs met nog 0 km actieradius op elektriciteit de auto lange tijd alleen op elektriciteit kan rijden.

Met de 6,6 kW boordlader is de grote accu snel opgeladen, zeker als je een wallbox krijgt. Snelladen zit er echter niet in, onder de opladende hybrides is het nog steeds alleen de oude Mitsubishi Outlander die dit heeft. Het laadpunt zit tegenover de tankdop, waarschijnlijk de plek die ik het minst mooi vind omdat je vaak ver van de laadpaal komt te staan. Maar in de RAV4 doet het niet veel omdat de laadkabel maar liefst 7,5 meter lang is. In tegenstelling tot veel andere merken waarschuwt Toyota niet voor volledig opladen via twee gaten in de muur.

Offroad – niet alleen poseren

In tijden van cross-overs en SUV's die totaal verstoken zijn van offroad-capaciteiten, is de RAV4 een positieve kennismaking voor diegenen die daadwerkelijk willen rijden waar de wegen slechter zijn. De RAV4 is vierwielaangedreven, heeft een bodemvrijheid van maar liefst 18 cm en kan tot 50 cm diep water doorwaden. Met de rijmodus Trail worden de vierwielaandrijving en een differentieelrem op de achteras geactiveerd.

We testen op gladde boswegen en stellen vast hoe goed een elektromotor per wielas is voor off-road rijden, met altijd precies het juiste vermogen en altijd het allerbelangrijkste koppel. Dit zorgt er ook voor dat de RAV4 als plug-in hybride een echt goed trekvoertuig is, met een assistent voor het besturen van een aanhanger die helpt de bemanning stabiel te houden bij zwaar trekken.

Comfort in hard plastic

Ik zit goed op de bestuurdersstoel, die in alle standen elektrisch bedienbaar is, terwijl de voorpassagier zijn stoel handmatig moet verstellen. Het voelt gierig aan in een auto van iets meer dan een half miljoen, net als het feit dat het interieur grotendeels van goedkoop hard plastic is gemaakt. De bestuurdersomgeving voelt oud aan, veel ervan voelt alsof het rechtstreeks uit een tien jaar oude Prius is gehaald.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (5)

De multifunctionele instrumenten zijn rommelig en moeilijk af te lezen en kunnen niet worden gewijzigd in wat ik wil zien, zoals de digitale instrumenten van andere auto's. Ik ben eigenlijk blij dat Toyota enkele knoppen heeft behouden, in plaats van alles via het touchscreen te regelen, maar de knoppen zijn identiek en moeilijk te lezen en veel zitten op de knie. Het touchscreen lijkt groot maar schijn bedriegt; het meeste is een recordbrekend frame, terwijl het scherm zelf slechts zeven inch is. Het reageert langzaam en met een pieptoon voor elke letter die je in de navigator invoert, wat samen met een bijna eindeloze hoeveelheid luide waarschuwingsgeluiden voor dingen die we niet altijd weten te achterhalen, zorgt voor een verontrustend geluidslandschap. De navigator heeft wel real-time verkeersinformatie van Tomtom - maar geheel zonder de koppeling met de cruise control van de auto waar we van onder de indruk zijn van de Volkswagen Group. Dit betekent niet alleen een slechtere rijervaring, maar ook een gemiste kans om het verbruik te verminderen en de actieradius op elektriciteit te vergroten.

Positief is dat de RAV4 standaard een warmtepomp heeft, die zowel de cabine snel opwarmt als het verbruik vermindert als de auto op elektriciteit rijdt. De achterbank is ook elektrisch verwarmd, net als het stuur (hoewel slechts delen daarvan). De verwarming en koeling van de auto is te regelen via een app, natuurlijk voor een elektrische auto maar helemaal niet voor een plug-in hybride. Positief is ook het lage geluidsniveau, waar Toyota hard aan heeft gewerkt, met gepolijste oppervlakken op de transaxle-versnellingen, extra geluidsisolatie en akoestisch glas in de voorruit en de voorste zijruiten.

Op de achterbank valt op dat de nieuwe RAV4 is gegroeid, ook al is de middelste zitplaats niet erg uitnodigend. De testauto heeft een groot, openslaand glazen dak dat de cabine licht en luchtig maakt, wat naar mijn mening de meerprijs meer dan waard is.

De bagageruimte is iets kleiner dan in andere RAV4's, met een 35 mm verhoogde vloer. Het is eenvoudig gemaakt, zonder veel hulp in de vorm van haken of lussen. De achterbank kan 60/40 worden gedeeld, maar ligt niet plat. Er is geen luik en geen verborgen ruimte onder de vloer. Een verrassing van de negatieve soort is dat het slechts een simpele gloeilamp is die de ruimte verlicht, positiever is dat er hier een echt stopcontact is voor alle gadgets waar je misschien elektriciteit voor nodig hebt.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (6)

Hoge beveiliging, met zorg voor elanden

De RAV4 beschikt standaard over de meeste veiligheidsuitrustingen, met autostop die ook voetgangers en fietsers herkent, Lane Departure Warning en Assistant, automatisch grootlicht en intelligente cruise control. Het heeft ook een zeer goede beoordeling gekregen in de crashtest van Euro NCAP, vanaf 2019 is het vermeldenswaard - vijf dus nieuwe sterren zijn veel hoger dan dezelfde beoordeling voor de Mitsubishi Outlander 2013.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (7)We plaatsten echter vraagtekens bij hoe de auto zou reageren bij een snelle uitwijkmanoeuvre, nadat hij de Teknikens Världs-elandentest niet had doorstaan. Toyota kondigt aan dat ze "maatregelen zullen nemen om ervoor te zorgen dat de RAV4 Plug-in Hybrid de elandtest van Teknikens Värld met een goedgekeurd resultaat doorstaat. In de tussentijd willen we onze klanten verzekeren dat de RAV4 Plug-in Hybrid veilig blijft rijden. Als onderdeel van continue verbetering zijn we van plan om de update in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar te maken voor alle klanten die hem willen, en we zullen de update kort daarna in productie implementeren.”

U die een RAV4 overweegt, doet er waarschijnlijk verstandig aan ervoor te zorgen dat de auto die u koopt deze verbeteringen heeft ondergaan en dat ze onafhankelijk zijn getest.

Een halve mijl…

De RAV4 is al lang een populaire, kleine SUV. Nu is de RAV4 als plug-in hybride meer dan een half miljoen waard, zelfs als je ongeveer SEK 40.000 aan bonus terugkrijgt. Het prijskaartje is nog steeds hoog, een volle 150.000 SEK meer dan voor de reguliere RAV4, met in wezen dezelfde uitrusting. Omdat het een zuinige hybride is, is het in principe onmogelijk om de extra kosten in de vorm van een lagere brandstofrekening door te rijden - maar het gaat niet alleen om geld, en lange afstanden kunnen rijden op pure elektriciteit heeft een duidelijke toegevoegde waarde waarde.

In de RAV4 heet de topversie Style, en voor SEK 35.000 krijg je vooral cosmetische verschillen ten opzichte van de basisversie. Een panoramisch schuifdak is nog steeds een optie, maar in de goedkopere versies kun je daar niet eens voor kiezen. Daarom nemen we een Style, maar bekijken we het steeds breder wordende aanbod aan plug-in SUV's van dichtbij voordat we op een RAV4 springen.

Toyota RAV4 (plug-in hybride) - april 2021 - Groene Mobilisten (8)

Wij houden van:Redelijk bereik van elektriciteit,Ruim en comfortabel,Goede offroad- en tractie-eigenschappen,Snel op stroom

We houden niet van:Duur maar voelt goedkoop aan,Nieuw maar voelt ouderwets aan,Vraagteken voor afhandeling

Overweeg ook:

 • Mitsubishi Outlander PHEV- ouder en dat is te zien, maar goedkoper, groter en kan snel worden opgeladen
 • Skoda Octavia IV: Goede plug-in hybride, maar traditionele stationwagon in plaats van SUV
 • Volvo XC40 opladenof PHEV: Kleiner, duurder en dergelijke Opladen veel duurder
 • Skoda Enyaq: Een ongeveer even grote SUV met puur elektrische aandrijving voor ongeveer hetzelfde geld

Tekst en afbeelding: Mattias Goldmann, testpiloot van Gröna Bilister, april 2021

Vind je onze testen leuk?

Steun het werk van Gröna Bilister door lid te worden - u bent nodig, wij zijn nodig!

Lees meer en vraag lidmaatschap aan op
www.gronabilister/lidmaatschap

FAQs

What oil does a 2021 RAV4 hybrid take? ›

0W-16 (All TEMPS) - SAE 0W-16 is the best choice for good fuel economy and good starting in cold weather. If SAE 0W-16 is not available, 0W-20 oil may be used. However, it must be replaced with SAE 0W-16 at the next oil change.

How often does a 2021 RAV4 hybrid need an oil change? ›

Every 10,000 Miles or 12 Months

After 10,000 miles or a full year of driving, it's time for an oil and filter change . Fresh, clean oil is needed to keep the metal parts in your engine well lubricated, so they can work together and avoid overheating from friction.

How many miles can a 2021 RAV4 hybrid go on a full tank? ›

New 2021 Toyota RAV4 Driving Range

The Toyota RAV4 hybrid models' estimated 41 city and 38 highway mpg produces around 594.5 city miles and around 551 highway miles with the 14.5-gallon fuel tank.

How many miles per gallon does a RAV4 Hybrid prime get? ›

2021 Toyota RAV4 Prime MPG-E

Even compared to other SUVs in its class, the new Toyota RAV4 Prime gets an EPA-estimated 94 combined MPGe—miles per gallon electric equivalent—when in its hybrid mode, which is more than twice the amount of most average gas SUV models in its class.

What is the best oil for Toyota RAV4 hybrid? ›

So, what is the recommended oil type for the Toyota RAV4? For peak performance, you'll want to use synthetic oil with a grade of SAE 0W-20 or SAE 5W-20 for the Toyota RAV4.

Can you use 0W-20 instead of 0W 16? ›

But, in the next paragraph, they state, “If 0W16 is not available, 0W20 oil may be used. However, it must be replaced with 0W16 at the next oil change.” Both owner's manuals and service information say that 0W16 is the best choice for fuel economy and cold-weather starting.

How far will a RAV4 Hybrid go on battery only? ›

Range, Charging, and Battery Life

The plug-in hybrid RAV4 Prime stores its electrons in an 18.1-kWh battery pack, and the EPA rates its electric-only driving range at 42 miles.

How long does a RAV4 Hybrid battery last? ›

Toyota RAV4 Hybrid batteries typically have a lifespan of 3-5 years, varying due to battery conditions, weather conditions, driving patterns, and other factors. You may extend the service life of your RAV4 Hybrid battery by doing the following: Start up your Toyota RAV4 occasionally.

How far can a RAV4 Hybrid go on a full tank? ›

The Toyota RAV4 hybrid gets an expected 41 mpg in the city and 38 mpg on the highway. A 14.5-gallon fuel tank can go about 594.5 miles in the city and about 551 miles on the highway.

Does RAV4 Prime charge while driving? ›

RAV4 Prime must be plugged in to fully recharge the battery. The vehicle can also partially charge itself with onboard charging when the engine is running, as well as with a regenerative braking system that works during deceleration.

How many miles can a RAV4 Prime go on electric? ›

With an impressive 302 combined net horsepower and AWD, RAV4 Prime is our most powerful RAV4 yet. Plug in to charge up with an EPA-estimated range rating of 42 miles of EV-only driving, * and keep it going with its plug-in hybrid engine's EPA-estimated combined 94 MPGe rating.

How much electricity does it take to charge a RAV4 Prime? ›

There is a cost when charging your vehicle, but it is not as much as gasoline. In a public station, the average cost is $0.30-0.60 kWh to charge your RAV4 Prime.

How much oil does a 2021 rav 4 hybrid take? ›

2021 Toyota RAV4 Hybrid Oil Capacity

The 2021 Toyota RAV4 Hybrid takes 4.5 quarts of oil.

How often does a Toyota RAV4 Hybrid need an oil change? ›

This appointment includes all services performed during the 10,000-mile maintenance visit. This appointment repeats the basic services of the 5,000-mile maintenance visit. At 30,000 miles, your Toyota RAV4 Hybrid will get an oil and oil filter change.

How much oil does RAV4 Hybrid take? ›

NEXT SECTION
With filter4.8 qt. (4.5 L, 4.0 Imp. qt.)
Without filter4.4 qt. (4.2 L, 3.7 Imp. qt.)

How often should you change the oil in a Toyota RAV4 Hybrid? ›

If you own a Toyota RAV4, the oil change frequency is recommended between every 5,000 and 7,500 miles. There are important variables to keep in mind when thinking about oil changes, though. At Harr Toyota, we can execute an oil change for your RAV4 in no time.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 24/10/2023

Views: 5835

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.